Mahdollisuudet remontoida keittiö mieleisekseen ovat nykypäivänä lähes rajattomat. Valmis keittiöratkaisu on aina hyvä valinta, mutta erilaisten palveluiden kautta on myös mahdollista suunnitella itse tai ammattisuunnittelijan avustuksella täysin ainutlaatuinen keittiökokonaisuus, joka miellyttää silmää ja palvelee käyttötarkoitustaan. Keittiössä tulee olla mukavaa ja viihtyisää työskennellä, kaiken tarvittavan on oltava helposti käden ulottuvilla ja ruoanlaitosta syntyvän sotkun helposti siivottavissa. Remonttipäätöksen synnyttyä moni pursuu intoa ja suunnitelmia, mutta mitä kaikkea oikein pitäisi ottaa huomioon keittiöremonttiin valmistautuessa?
Jokainen tila on erilainen
Kaikkein tiukimmat raamit remonttisuunnitelmille asettavat tietysti käytössä oleva tila sekä remonttiin varattu budjetti. Huomioitavia asioita ovat keittiön koko, malli, ikkunoiden määrä ja sijainti, sekä esimerkiksi se, onko keittiöön mahduttava myös ruokapöytä. Remonttiin varattu rahasumma puolestaan määrittelee sen, onko mahdollista harkita vaikkapa vesipisteen siirtämistä toiselle seinälle vai tyydytäänkö vain uudistamaan kaapistot ja laatikostot. Myös säilytystilaratkaisut kannattaa suunnitella huolella omiin tarpeisiin sopiviksi, sillä kaappitilan tulee riittää omille astioille. Moni päätyy nykyään jättämään yläkaapit kokonaan pois, mikä tuo avaruutta ja valoa keittiötilaan. Toisaalta alakaappeihin ja -laatikostoihin usein yhdistettävät ilmavat avohyllyt vaativat ahkeraa puhdistusta, joten ne eivät välttämättä sovi jokaiseen perheeseen.
Yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden
Kun keittiön pohjapiirustus on laadittu ja kaapistot ja koneet valittu, on aika tehdä viimeinen silaus yksityiskohtien avulla. Välitilan laattojen ja keittiötasojen materiaali ja väri vaikuttavat yllättävän paljon lopulliseen ilmeeseen, ja kaappien ja laatikoiden vetimien valintaan saa helposti kulumaan tunteja. Keittiökin saa olla kaunis, mutta on hyvä pitää mielessä, että keittiön on myös oltava helposti puhdistettava ja siivottava. Myös valaistus ja pistorasioiden sijainti vaikuttavat suuresti keittiön toimivuuteen ja viihtyisyyteen. Kannattaa siis huolehtia, että valoa riittää sekä työskentelyyn että tunnelman luomiseen ja että pistorasioita on tarvittaessa riittävästi useillekin pienkoneille yhtä aikaa.
Hyvin suunnitellussa keittiössä on ilo työskennellä ja aina mukavaa viettää aikaa. Kaikelle on oma paikkansa, kylmätilat ovat riittävät ja jätepiste on mitoitettu nykystandardeihin sopivaksi. Niin hauskaa kuin ruoanlaitto onkin, voi arkinen kokkailu välillä tuntua työläältä. Kutsuvassa ja toimivassa keittiössä kauhaan tarttuminen tuntuu kuitenkin paljon mukavammalta.